Bioplastik z kawy i skórki od pomarańczy

0

Badacze z Katalońskiego Instytutu Architektury Zaawansowanej (IAAC) opracowali spektakularną metodę wytwarzania biodegradowalnego plastiku z resztek jedzenia.

Dotychczas próby rozwiązania problemu plastikowych śmieci ograniczały się głównie do kosztownego recyclingu. Przykładowo jednym ze sposobów wtórnego wykorzystania plastiku jest używanie go do produkcji filamentów do druku 3d. O wiele lepszym podejściem jest jednak próba zastępowania plastiku PET przez bioplastik ulegający naturalnemu rozkładowi.

Opracowany przez IAAC plastik wytwarzany jest z różnych rodzajów odpadów żywieniowych. Najciekawsze właściwości wykazuje bioplastik wytwarzany  połączenia zmielonej kawy oraz skórek od pomarańczy, zapewniając najlepszą twardość oraz wytrzymałość na działanie ciepła.

Źródło

Udostępnij:

O autorze

Drukarka 3D

Zostaw swoją odpowiedź