Edible Growth, inne spojrzenie na druk 3d żywności

0

Głównym pytaniem, które stawiają sobie adaptatorzy druku 3d w sektorze spożywczym brzmi „jakie rodzaje jedzenia nadają się do druku 3d?”. Tymczasem dla Chloé Rutzerveld, która sformułowała koncepcję Edible Growth, najważniejsze pytanie to: „w jaki sposób wykorzystywać druk 3d do rozwiązywania współczesnych problemów przemysłu spożywczego?”.

Edible Growth, to pomysł zakładający drukowanie specjalnej organicznej struktury z ciasta zawierającego jadalną glebę (edible soil) wzbogaconą o różne rodzaje nasion. Tak wykonany wydruk pozostawiany jest na kilka dni, w trakcie których pod wpływem fotosyntezy jedzenie zaczyna rosnąć, dojrzewać i nabierać wartości odżywczych oraz smakowych. Wdrożenie w życie powyższej koncepcji potencjalnie może przyczynić się do podwyższenia jakości żywności (wyeliminowanie konserwantów i sztucznych barwników), zmniejszenia jej ceny (wyeliminowanie kosztów transportu, magazynowania i pakowania) oraz zapobiec marnowaniu się jedzenia (drukujesz tyle ile zjesz). Istota przedstawionego konceptu sprowadza się do wykorzystania druku 3d jako narzędzia ułatwiającego zwykłym użytkownikom uprawianie własnej żywności.

www.drukarka3d.pl_Edible_Growth_2

www.drukarka3d.pl_Edible_Growth_4

Przemówienie wygłoszone przez Chloé Rutzerveld na TED:

Źródło

Udostępnij:

O autorze

Drukarka 3D

Zostaw swoją odpowiedź